image description

    Телефон: + 359 889 717922
Email:house.ranovi@gmail.com

 

Шишманово кале

 

 

 

 

 

 Шишманово кале се намира на пътя за селата Говедарци и Бели Искър, след град Самоков. От пътя до калето се достига по добър черен път, отклонението е обозначено с голяма табела. Няма проблем да се достигне и с автомобил до беседката в началото на комплекса.

 По данни от археолозите е имало крепостна стена, като манастира е бил зад крепостната стена, долепен до нея. Базиликата е била извън крепостната стена. Строежите са от времето на Римската империя. Манастирския комплекс е бил опожарен през VII век след Христа.

 На хълма е поставен кръст, символ на българската вяра. Паметника е обявен за археологически обект от национално значение. Мястото е почитано от населенето като полесражение на последната битка на цар Иван Шишман с турците и гроб на цар Иван Шишман. Вероятно тук в 1388 г. в бой с турците всъщност загива, не царя, а неговият брат Иван Асен V Шишман. Шишманово кале е първият археологически обект, споменат в българската публицистика от Константин Фотинов .

 Разкритото потвърждава предположенията, че тук върху антично тракийско селище от последните векове пр. Хр. е бил средновековният Самоков от 12-14 век, документиран на сегашното му място в полето от 550 години.