image description

    Телефон: + 359 889 717922
Email:house.ranovi@gmail.com

 

Туристически комплекс "Мальовица"

 

 

 

 

 

 Курортният комплекс „Мальовица” е разположен на 13км югозападно от село Говедарци на 1720 м надморска височина. Комплексът е наречен на един от най-високите върхове в северозападната част на Рила – от тук започва и маршрутът към него.

На час и половина път от София (90 км) и около два часа от Пловдив, комплексът е лесно достъпен и подходящ за семейна почивка през цялата година

 Мястото е посещавано не само заради пистите и туристическите маршрути в района, но и заради красивата природа. Невероятните гледки към връх Мальовица и съседните Орлето и Малка Мальовица, които се преобразяват при всяка промяна на времето и светлината, са се превърнали в емблема на българските планини. Тук е и един от входовете на Национален парк “Рила” – от многобройните информационни табели ще научите много не само за възможностите за туризъм в района, но и за растенията и животните в планината.

 Районът е подходящ за леки разходки покрай красивия планински поток, или за по-сериозни преходи – от тук започват много туристически маршрути. От официалния вход на парк Рила тръгва пътеката за хижа „Мальовица” – стига се за около час, като преходът е подходящ дори за малки деца или за родители решили да разходят за първи път пеленачето си в слинг или кенгуру. Усилията определено си струват – от хижата се откриват красиви алпийски пейзажи, на които може да се любувате на чаша планински чай, или паничка топла чорба. От хижата до връх Мальовица през оформената от древни ледници  долина води маркирана пътека, част от международния туристически маршрут Е4.

От Мальовишкото било пътеката продължава в посока Раздела, към хижа “Иван Вазов” и района на Седемте рилски езера, с разклонение към Рилския манастир (тези маршрути са над 8 часа и изискват много добра подготовка).

 

 Курортът “Мальовица” предлага много добри условия за зимен туризъм: има няколко хотела, чайни, паркинг, ски-гардероб, 3 ски писти, съоръжени с 2 детски ски-влека и 3 ски-влека за възрастни – 2 тип “паничка” и 1 тип “котва”. Пистите са с различна трудност и са подходящи за всички възрасти и степени в изучаването на ски-техниката. Стръмната писта “Стената” (оборудвана с влек “паничка”) е подходяща за напреднали, а полегатата “Ръждавица” в гората наблизо (на която има влек тип “котва”) е подходяща за начинаещи. Разходките със снегоходки са алтернатива, ако ските не са ви любимото зимно занимание.