image description

    Телефон: + 359 889 717922
Email:house.ranovi@gmail.com

Цари Мали Град

 

 

 

 

 

 Късноантична и средновековна крепост "Цари Мали Град"/"Св. Спас" се намира на 0.76 km югоизточно по права линия от центъра на село Белчин. Стените на крепостта с високите 5 метра кули са били измазани с бял хоросан и са се виждали от Витоша и цялото Самоковско поле и са я оприличавали на Цариград, откъдето идва и името (малък Цариград). Крепостта е съществувала като укрепено селище от ІV до края на VІ век. До този момент археолозите са открили четири кули, 200 m от крепостната стена, проучени са седем сгради от различни периоди- три раннохристиянски църкви и една средновековна църква. Края на крепостта се свързва с едно мощно аварско нашествие в 578 г. при което са унищожени почти всички крепости в района- Пернишката крепост Кракра, Сердика, античния град Германия, Шишманово кале.

 Номиналите на монетите открити в крепостта датират от 578 г. от византийския император Юстин II- бронзови фолиси. Населението в крепостта било основно от траки, което по време на римския период приема римските обичаи, мода, градоустройство, живот и бит. Освен тях при разкопките са намерени данни и предмети за присъствието и на готи със своята специфична култура- фибули, с които си закачат плащовете, накити- пръстени, обици, които са различни от модата, характерна за района. Те са пристигнали от столицата им- крепостта Нове при Свищов. Причината за настаняването им в Цари Мали Град е разумното решение на император Теодосий II, който вижда, че не може да спре нашествието им и разрешава да правят това, което те най- добре умеят- обработката на желязо. Железодобива в Самоковско датира от средата на I- во хилядолетите преди Христа и данни за това са намерени в няколко тракийски обекта открити при изпразването на язовир Искър през 1994 година на миналия век.

 В крепостта се намира ранно- християнски култов център. В него са намерени три църкви изградени една върху друга. Тази, която е консервирана в момента е от XV век. Тя е построена върху базилика от VI век, която е била построена върху развалините на най-ранната църква в Самоковско от 70- те години на IV век, която е била издигната върху сграда от началото на IV век, която не е била църква- т.е. над 1600 години християнство. Крепостта е била наречена Свети Спас. Името става модерен топоним по времето на Възраждането. Светец Свети Спас няма и името се отъджествява с Възнесение Господне- 40 дни след Великден. През възраждането много места, където има такива крепости започват да ги наричат Свети Спас. Хора там са намирали убежища от турските нашественици като са се спасявали в тях.